luni, 25 martie 2013

My name is mango...unt de mango


La acest moment, untul de mango şi untul de migdale dulci se află în topul preferinţelor mele de unturi vegetale şi sunt şanse mari să rămână acolo. Îmi plac mult pentru că sunt ingrediente potrivite în orice cosmetice, poate cu excepţia apei tonice, şi un înlocuitor minunat pentru crema de corp, adică atunci când mi se întâmplă să rămân fără cremă, untul de mango sau cel de migdale dulci mă “coafează” cel mai bine. Intră repede în piele şi au feeling foarte super.

Azi am să mă refer numai la untul de mango şi mâine vă prezint o reţetă de unt de corp pufos (şi scrub) cu unt de mango, de pe urma căreia mâinile mele sunt ca de bebe şi am decis să v-o împărtăşesc.

Untul de mango se obţine din sâmburii fructului de mango, este solid la temperatura camerei, dar în contact cu pielea se topeşte rapid şi se întinde foarte bine. Este compus în cea mai mare parte din acid oleic(41%), stearic(39%), palmitic(12,5%) şi linoleic (6,5%). Aceşti acizi sunt organici şi necesari pentru sănătatea celulelor. În cazul grăsimilor (unturi+uleiuri) folosite în scop cosmetic, acizii menţin pielea sănătoasă şi împiedică îmbătrânirea prematură. În cazul grăsimilor consumate intern, acizii se transformă în energie, protejează celulele şi ajută într-o dietă sănătoasă.

Revenind la untul de mango, acizii graşi care îi conţine îi dau, practic, şi proprietăţile. Astfel, acidul stearic împiedică râncezirea, reţine apa în piele, menţine elasticitatea pielii şi previne îmătrânirea ei. Acidul oleic are efect profund de regenerare şi hidratare a pielii şi prorietăţi anti-inflamatoare. El este secretat şi de organismul uman, se găseşte în sebum. Pe de altă parte, acidul linoleic nu este un acid secretat de organismul nostru şi un nivel scăzut al acestuia conduce la o piele uscată, păr uscat şi degradat, căderea părului. El este unul dintre acizii care reţin umezeala în piele, de aceea atunci când vă gândiţi la o cremă care să hidrateze, puteţi lua în calcul adăugarea untului de mango. Are, de asemenea proprietăţi anti-inflamatoare, calmează pielea uscată şi iritată. Acidul palmitic formează un strat protector asupra pielii care o apără de agenţii externi.

În plus, untul de mango conţine o cantitate mare de polifenoli cu rol antioxidant, antibacterian şi anti-inflamator. Având în vedere proprietăţile astringente ale untului de mango, el este foarte potrivit tenului/părului normal şi gras. Este foarte potrivit pentru toate tipurile de ten/piele când nu avem mult timp la dispoziţie şi dorim să se absoarbă repede. Pentru un efect total asupra tenului uscat, recomand un mix cu untul de shea care este un unt gras. Mai mult, pentru a avea un efect emolient îndelungat, recomand un mix: o parte unt de mango, o parte unt de shea şi ½ parte un ulei cu conţinut mare de acod linoleic, cu scopul de a reţine apa în piele (cânepă, borago, floarea-soarelui, orez, soia).

Mâine vă prezint şi reţeta de cremă+scrub pentru o piele fină.

Pe curând!

2 Comentarii:

Unknown spunea...

Iubesc postarile tale,astept reteta;)

Scintilla Silk spunea...

Hihi, mersi mult, Claudia :)! Sunt in curs de creatie :)!

Trimiteți un comentariu